vrijdag 11 juli 2014

Waarom Beleggingsfondsen?

Waarom beleggingsfondsen?

Beleggers beleggen met een bepaald doel. Dit kan zijn voor de pensioenopbouw, de aflossing van de hypotheek, het eerder stoppen met werken of extra rendement halen uit spaargelden. In de afgelopen jaren zijn steeds meer beleggers gaan beleggen in beleggingsfondsen in plaats van individuele aandelen en obligaties. Een beleggingsfonds is makkelijk gezegd een beleggingsportefeuille die beheerd wordt door een beleggingsexpert.

Enkele redenen die kunnen worden aangedragen om over te stappen van individuele aandelen naar beleggingsfondsen zijn:

·         Betere risicospreiding;
In beleggingsfondsen wordt doorgaans niet meer dan 10% van het vermogen belegd in één onderneming. Doordat de portefeuille bestaat uit verschillende fondsen, wordt het risico beter verspreid. Indien deze spreiding niet of nauwelijks aanwezig is binnen de portefeuille, kan het rendement van de portefeuille erg beïnvloedbaar worden door koersschommelingen van slechts één aandeel.

·         Lagere kosten voor kleinere portefeuilles;
Voor beleggers met een belegd vermogen van €50.000 of minder is het vaak voordeliger om te beleggen in een beleggingsfonds.  Zoals hierboven al is aangegeven, is spreiding van cruciaal belang binnen de portefeuille. Als de belegger voldoende spreiding in een portefeuille wilt aanhouden, betaalt hij voor het aankopen van individuele aandelen procentueel meer kosten. Deze kosten hebben een negatieve invloed op het uiteindelijke rendement. Om deze kosten te beperken kan een belegger dus beter beleggen in een beleggingsfonds.

·         Makkelijker toegang tot onbekende markten;
Het is vaker erg lastig om een goed inzicht te krijgen in bedrijven van exotische  landen. Door te investeren in een beleggingsfonds wordt deze taak overgenomen door een vermogensbeheerder met veel inzicht in deze markten.  Daarnaast zijn deze onbekende markten vaak makkelijker toegankelijk voor een expert dan voor een zelfstandige belegger.

·         Het is makkelijker om in te beleggen.
Het behalen van een goed rendement op individuele aandelen en obligaties vraagt een behoorlijke inspanning met betrekking tot kennis en tijd. Tevens is het risico om geld te verliezen  bij individuele aandelen en obligaties groter. Door te beleggen in een beleggingsfonds heeft u hier een stuk minder omkijken naar.

Ondanks dat de belegger in beleggingsfondsen minder risico met zich meebrengt, is het toch aan te raden om een beleggingsspecialist in te schakelen. Door het grote aanbod van beleggingsfondsen en het verschil in rendementen kunt u alsnog  de verkeerde keuzes maken. Een expert kan u helpen met het maken van de juiste keuzes door middel van een goede analyse. Zo kunnen  beleggingsfondsen gekozen worden die goed passen bij uw doelstellingen en risicoperceptie.